De Amerikaanse effectenbeurzen zijn de handelsweek maandag met verlies aangevangen. Onder meer de daling van de olieprijzen speelde de graadmeters parten.

De Dow-Jonesindex stond kort na opening van de handel 0,3 procent lager op 16.047 punten. De bredere S&P 500 verloor in de vroege handel eveneens 0,3 procent tot 1901 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq daalde ook 0,3 procent tot 4578 punten.

McDonald’s won 2,6 procent. De fastfoodketen boekte in het afgelopen kwartaal op zijn Amerikaanse thuismarkt een autonome omzetgroei van bijna 6 procent. McDonald’s deed het daarmee beter dan verwacht. Het bedrijf had eerder juist veel moeite om zijn verkopen in de Verenigde Staten te verhogen vanwege concurrentie van andere restaurantketens die meer gezonde producten aanbieden. Buiten de VS nam de omzet in vestigingen van McDonald’s die meer dan een jaar zijn geopend met 4,2 procent toe.

Dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton verloor in de eerste handelsminuten krap 2 procent. Het bedrijf dook afgelopen jaar diep in de rode cijfers als gevolg van de sterk gedaalde olieprijzen, afschrijvingen op bezittingen en reorganisatielasten.

Amsterdam

Arcadis kampte afgelopen kwartaal met verslechterende marktomstandigheden in Noord-Amerika en in opkomende landen. Ook moesten er extra herstructureringskosten worden genomen. Daardoor is de winst afgelopen jaar met maar 10 procent gestegen in plaats van de eerder voorspelde 20 procent. Het aandeel kelderde ruim 19 procent.

SBM Offshore verloor 2 procent aan beurswaarde. De toeleverancier aan de olie- en gasindustrie heeft een schikking voor omgerekend bijna 111.000 euro getroffen om te voorkomen dat topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema vervolgd worden in een Braziliaanse omkopingszaak.

Kunstmestproducent OCI was de sterkste daler in de AEX met een verlies van 3,4 procent. Bovenaan de Amsterdamse hoofdindex stond bierbrouwer Heineken met een winst van 1 procent.

De euro was 1,0840 dollar waard, tegen 1,0815 dollar bij het Europese slot vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 3,3 procent omlaag tot 31,12 dollar en Brent verloor 2,7 procent tot 31,33 dollar. Vrijdag stegen de olieprijzen nog met circa 9 procent door de hoop op meer stimuleringsmaatregelen van centrale banken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl